De kunsten als veilige haven?

Of ik vluchtelingen opvang? Of ik het zou riskeren subsidies kwijt te raken? Een jaar geleden kreeg ik deze vragen. HETGEVOLG werkt dag in dag uit met anderstalige nieuwkomers.

Ze werken aan hun zelfbeeld want pas als je jezelf de moeite vindt,  pas wanneer er voldoende vertrouwen is opgebouwd, kan er gestart worden met meer doelgerichte ‘vorming’.

Allemaal hebben zij op de een of andere manier een kwetsuur opgelopen waardoor zij een overwinningsstrategie hebben ontwikkeld die zich uit in een vorm van afweer, een blokkering van hun zelfvertrouwen waardoor zij uiterlijk niet ‘passen’ in ons maatschappijbeeld.

HETGEVOLG realiseert dag in, dag uit, het hele jaar door, ondertussen al vier jaar lang dit basisvertrouwen via de kunsten.

“Theater is een veilige haven.”, zeg ik bij elke nieuwe start in onze organisatie. Na de inval deze week bij onze collega’s van GLOBE AROMA is de veilige haven flink gekwetst.

Ook in het eigen kunstenveld varen we regelmatig tegen het onvermogen van het menselijk handelen. Zo is er een agent van een bekende actrice die de actrice afraadt bij HETGEVOLG te spelen omdat “spelen met die vluchtelingen” niet door haar publiek geapprecieerd zou worden. Een andere actrice wil niet bij HETGEVOLG spelen omdat ze het gevoel heeft dat het publiek niet voor haar zou recht veren maar voor de jongen met de beperking. Ze sloeg de deur dicht met de historische woorden; “Hij zal nooit Othello kunnen spelen!”.

En zo vechten we elke dag om mensen terug hun mens – zijn te laten hervinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s