Den asem van de wereld

Mees kwam op een papieren vogel ons leven binnen gevlogen.“Als je een half uur later was geweest was hij in den auto geboren!”, zei de vroedvrouw terwijl mijn prachtige vrouw na acht keer persen onze nieuwe zoon op de wereld bracht.

Een virus laat hem deze dagen vechten voor een nieuwe adem. Hij is nog zwak maar bij elke ademtocht die zijn weg zoekt van hoog naar diep voel ik hem groeien. Mijn Mees. We ademen mee.

Geboren in een week dat een Turnhoutse school abstractie maakt van mensen met een beperking. “Zo bedoelde we het niet…”, zeiden ze na vier dagen van overpeinzingen.“Teveel uitleg.”, schreven ze in een brief naar de ouders.Aan hun manier van denken mag je niet tornen want zij doen regelmatig “sociale projecten”. Dan gaan ze op bezoek bij mensen met een handicap of vluchtelingen.

In een tijd dat de wereld schreeuwt om inclusie behandelen ze nog steeds kwetsbare mensen zoals mijn vader het beschreef toen hij in de jaren dertig op school zat; “Niet te dicht bij komen, het is besmettelijk.”.

Meer dan ooit schreeuwt de wereld om hen die aan het verdrinken zijn te omarmen. Een“sociaal projectje”. Staat goed bij de kerstboom. Alle orthopedagogen en psychologen die zich hierover gebogen hebben spreken over een gemiste kans voor deze school en zijn leerlingen. Ondertussen is het windstil in de gangen van de jezuïeten.

In Valetta, culturele hoofdstad van Europa 2018, begrijpen ze het wel en nodigen ze ons uit om ons werk te komen voorstellen met voorstellingen en workshops.

Terwijl ik naar mijn Mees zit te kijken wil ik een huis op het strand. In een romantisch gedacht vliegt de verse lucht daar binnen en buiten en kan je zoveel adem kiezen als je wil. Dan nodig ik de hele wereld uit om een nieuwe adem te vinden. Mijn vader zaliger droomde ervan om met mij in een boerderijtje aan het Albertkanaal te gaan wonen. “Ik kook dan elke dag spaghetti.”, zei hij om zijn droom te verkopen.Het is er nooit van gekomen. Het boerderijtje staat er nog steeds. Mijn vader stierf drie jaar geleden in het Jessa ziekenhuis in Hasselt.

Vandaag schenkt datzelfde ziekenhuis € 7000 aan HETGEVOLG voor het Hart Achter de Muur. Dat geeft zuurstof. Adem om samen met andere te zoeken naar den asem van de wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s