Dat wat ons mens maakt.

R. spreekt niet meer. Hij zit alleen op z’n kamer. De vrouw die hem opvangt schrijft me dat hij is uitgewezen; terug naar het land waar z’n hele familie is uitgemoord. De overheid heeft dat zo beslist. Vorig jaar danste hij nog in de voorstelling, MIJN REIS bij HETGEVOLG. Hij danste alsof het hij nooit anders gedaan had.

R. zit voor me, hij wil terug spelen voor hij weg moet uit dit land. “Hij praat veel over HETGEVOLG, het zou fijn zijn mochten jullie zijn wens mee kunnen realiseren en hem terug laten spelen.”. Voor me zit een jongen die weet dat hij sterven zal als terug naar z’n thuisland moet. En wij sturen hem weg. Een danser die danst omdat het leven hem lief is. Een kostbare dans die we verdrinken in discussies waarbij we het mensdom met het dierenrijk vergelijken en roepen dat we niet iedereen kunnen opvangen en dat bij de dieren enkel de sterkste overleven. Wat een onzin, denk ik en zie een grote rijkdom die ons leven binnenstroomt. Een rijkdom die ik elke dag dansend, spelend, creërend mag ontdekken in HETGEVOLG. Een rijkdom die ontstaat ver van afkomst en taal. Een taal en afkomst waar we – als we beslissen over het wel of niet – zo belachelijk veel belang aan hechten.Maar we kijken niet meer naar het werkelijke talent van de mens. Dat kleine lieve oerknalletje dat we allemaal hebben meegekregen bij de allerstart van ons bestaan. Dat wat ons mens maakt vergeten we.

R. zal dansen maar hoelang weten we niet en ik hoop dat mijn zonen nooit in een land terecht komen dat hen wegstuurt omdat ze een taal spreken of een afkomst hebben die niet is wat die wereld preekt te zijn. Asjeblieft wereld! MIJN REIS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s