Dat wat we niet weten.

En wat er overbleef was de stilte.

De voorbije maanden werkten we bij HETGEVOLG met jongeren die in het Fedasil van Arendonk verbleven. Veel van deze jongeren zijn hier zonder ouders. Hun voorstelling was dan ook een luide kreet van gemis en liet ons voelen hoe het voelt als je nergens thuis bent.

“Als ik een huis had zou ik je binnen vragen en je iets te drinken aanbieden. Maar ik heb hier geen huis.”. Met deze woorden nam een Afghaanse moeder afscheid. Ik zette haar en haar dochters een laatste keer af aan het Fedasilcentrum in Broechem. Het afscheid bleef oneindig duren. En dan verdwenen ze in hun verblijf dat gesloten is voor een buitenwereld. Het is niet te geloven dat dit mogelijk is op enkele kilometers van mijn eigen huis.

Dat mensen gevangen leven omdat ze in het land waar ze zich thuis zouden willen voelen bedreigt voelen. Het is een schande hoe wij met mensen omgaan.

Ze draaiden zich om.

En wat er overbleef was de stilte.

Het geruis van het Vlaanderen dat we ten gronde richten.

En dan zijn er stemmen die zich afvragen wat deze mensen hier doen?

Ik kan u zeggen dat de jongeren die ik hier heb ontmoet op de vlucht zijn in hun jonge leven. Omdat ze hun ouders, broers, zussen , familie, vrienden voor hun eigen ogen hebben zien vermoorden.

In de naam van niemand die naam waardig.

Als artiest kan ik er alleen maar dichtbij blijven en hen tonen dat hun verhaal een kracht heeft.

Gisteren kwam er na de voorstelling een vrouwtje naar me; “mijnheer, ik ben tegen deze soort maar iedereen zou deze voorstelling moeten zien want het laat zien dat wat wij niet weten.”. Dat wat we niet weten kunnen wij als artiesten laten zien.

En wat er overbleef was de stilte.

img_6209bk

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s