ondeelbaar deelbaar

Meer dan een jaar leef ik in een landschap waar de hunkering meer dan in andere landschappen vanbinnen zit. De klei hangt er stevig rond. Hier en daar zie je barsten in de klei. Het zijn de barsten die vorm geven aan wat er werkelijk is. Mensen. In die barsten zwerven en schoppen deze mensen zich een weg door hun bestaan. Je moet er goed naar luisteren. Ze zijn niet altijd te vatten. Ze roepen van liefde en haat in een zelfde woord. Je herkent het niet altijd maar het gaat erover. Deze mensen zijn vanuit een mythisch belang geklasseerd als gezichtsloos. Toen de mythe echter nog geen mythe was liet hij zich inspireren door deze mensen. De mythe – zonder bezieler – heeft voor zichzelf een belanghebbend kwaliteitsbegrip voor alle kunstvormen en kunstproducten ontwikkelt. Belanghebbend en daardoor zwevend boven deze mensen. Maar dat wat kunst kan; ondeelbare materie deelbaar maken heeft de mythe naast zich neergelegd en is in een razernij opzoek gegaan naar tegenstellingen tussen elite en massa, professioneel en amateur, toegepast en autonoom, stad en provincie. En dat waar hij zich het best aan kan laven gebruikt hij in z’n eigen belang. Belanghebbend vanuit het eigen belang. De barsten in de klei zijn onmetelijk diep. Ik vertoef er graag bij. Maar net daarom wordt de mythe boos. En roept van “het inpikken van mijn doelgroep” en “concurrentie”.De mythe ziet niet dat we complementair zouden kunnen zijn. Nee, hij sluit de samenwerking af en duwt me ver weg van zijn plek in het landschap. Misschien is hij boos omdat hij ontdekt dat hij niet meer de voornaamste leverancier is van beelden en klanken in dit landschap? Misschien is hij het moe telkens te worden afgerekend als een verovering op de natuur? Ik werk hier verder, stamel voort in een door niets beveiligde zoektocht en ontdek elke dag iets nieuw. Klanken en beelden van mensen en veroveringen op de natuur die diep vanbinnen zitten.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s