Inclusieve meimaand!


1.   ROOTS
Jongeren vanuit OKAN (Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers)  uit Kortrijk gaan met het project ‘Roots’ concreet aan de slag met hun afkomst. De jongeren van OKAN zijn nog maar sinds kort in België en hanteren andere waarden en normen. Zij hebben een andere geloofsovertuiging en spreken een andere taal. Veel jongeren blijven trouw aan hun roots, hun identiteit, maar slagen er niet in om harmonieus samen te leven met leeftijdsgenoten met andere roots.
De jongeren in OKAN hebben het ook moeilijk om de weg te vinden naar het aanbod van cultuur en jeugd. Tijdens het traject wordt er tijd genomen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met (lokale en bovenlokale) vrijetijdsorganisaties, zoals Track, JOC, Passerelle, Quindo, Jenga, Kunstbende,…
De jongeren leggen samen met regisseur/choreograaf Stefan Perceval een artistiek traject af waarbinnen ze op zoek gaan naar gelijkenissen en verschillen. Door samen creatief aan de slag te gaan kunnen stereotypen doorprikt worden en clichés met een knipoog ontkracht. Een eerste toonmoment vindt plaats op 18 en 19 mei 2013 in Kortrijk tijdens Kortrijk aan Culturen.

2.   Opening Doors.

Het afgelopen jaar  zaten de inclusieve spelers van Opening doors uit Leopoldsburg niet stil;, ze speelden op verschillende plaatsen en werden zelfs uitgenodigd door de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten om hun laatste voorstelling te presenteren. Ondertussen word er vanuit de organisatie ook naarstig verder gezocht om dit unieke initiatief blijvend te laten bestaan. Maar daar later meer over.

Tussen al  het spelen door werkten de spelers van Opening Doors onder leiding van Stefan Perceval verder aan hun nieuwe voorstelling, “Nerven”. Die in absolute wereldpremière gaat bij de drager van dit project, CC Leopoldsburg.

Nerven

Nerven kennen we uit de natuur als vochtgeleidende aders en/of verstevigingslijnen in het blad, die meestal duidelijk te zien zijn op het bladoppervlak. Zo is ook het werk van de totale ploeg van Opening doors steeds duidelijker te zien in het artistieke werkveld.

Net als de natuur gingen de spelers van Opening doors opzoek naar het begin van hun bestaan; het duistere aftasten, het niet weten,  het beschermen van jezelf tegen je medemens…. Handelingen en vragen die op het eerste zicht een logische verklaring hebben maar door de spelers van Opening doors via beeld, taal en zang in een ander perspectief worden geplaatst. “Nerven” is een fundamentele voorstelling over het anders zijn in deze wereld. Anders maar daarom niet minder noodzakelijk dan u of u of ik.

“Nerven” is te zien op zaterdag 25 mei 2013 en zondag 26 mei 2013 in cc Leopoldsburg. De toegang is gratis maar uw aanwezigheid zorgt er voor dat Opening doors kan blijven bestaan.

3. PONT.

Het Platform voor Ontwikkeling van Talent via de kunsten, kortweg PONT, toont op dinsdag 28 en woensdag 29 mei bijzonder werk in Dommelhof in Neerpelt. Gedurende de voorbije maanden verzamelde theatermaker Stefan Perceval een aantal jongeren uit het bijzonder onderwijs op het podium. Samen met hen maakte hij boeiende theaterstukken. De voorstellingen laten zien dat het inderdaad bijzondere jongeren zijn die waardevolle dingen te zeggen en te tonen hebben.
Op 28 en 29 mei worden verschillende van deze bijzondere projecten, en aanverwante initiatieven,  getoond in Dommelhof. Op disndag zijn dat ondermeer: BuSo de Wissel uit Genk, vzw Sjarabang, en BuSo Zonneweelde Lommel. Op woensdag staan volgende initiatieven op het programma: Stills (een inclusief theaterproject van Caroline Rottier), Les Ballets du Grand Maghreb met Fairy Mix (toegankelijk voor bezoekers met visuele handicap), en een rondetafel over bijzondere doelgroepen in de podiumkunsten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s