oudejaarsavondfilm – een lang verhaal

Een speciale familiefilm! En nu is het tijd voor een speciale familiefilm! Speciaal voor oudejaarsavond.Na de begingeneriek zijn we onder water.En het eerste wat je ziet is een grote poot van een ijsbeer ofzoiets.Dat is natuurlijk geen echte ijsbeer want dat zouden ze niet van zo dichtbij kunnen filmen ofwel maar dan moeten ze dat in een kooi hebben gedaan. Zo onder water en al.

Dus waarschijnlijk hebben ze dat gefilmd met zo’n nen pelsen bot, je weet wel waar zo van die madammen met lang haar en dikke borsten mee rond lopen in de winter.En soms ook in de zomer omdat ze dat plezant vinden of omdat ze kouwelijk zijn.En dan gaat de camera naar boven en dan zien we dat we onder het ijs zitten.In het geluid geven ze dan ook den druk van onder het ijs weer.Niet dat ik dat ken maar ik kan me daar wel iets bij voorstellen.Dan neemt de camera een duik naar beneden en daar zien we de gigantische pels van een ijsbeer,onder water.

Die pels zweeft. De camera volgt die pels en komt dan aan het oog van een ijsbeer ofzoiets maar dat weten we natuurlijk nog niet. Vanuit dat oog gaat de camera naar achter en daar zien we, inderdaad, nen grote zwemmende ijsbeer.En dan gaat de camera naar achter en daar achter die grote zwemt een klein ijsbeereke.En dan klein ijsbeereke moet echt alle moeite van de wereld te doen om die grote te volgen en die grote dan is zijn vader.

Want op een gegeven moment, want dat duurt nogal lang dat beginshot onder water, freest het beeld. Het staat dus stil en op die moment komt er ne pijl boven die grote beer en daar staat in ’t engels “Father” boven. Dat is vader, he. En boven die kleine komt ook zo’n een pijl en daar “son” boven en dat is engels voor zoon.

Dus dat zijn vader en zoon ijsbeer.Beetje later is de beginmuziek gedaan en horen we terug die druk van onder ’t water en dat beeld wordt zwart. Mijn vader riep; “shit, d’r is iets met onzen tv en dat op oudejaarsav dat belooft niet veel goed s voor de rest van ’t jaar.”Gelukkig maakte dat zwart deel uit van de film want er kwam zo een heel klein wit puntje in beeld en dat puntje werd groter en dat was een laken dat bewoog.En de camera ging naar boven en daar zagen we een man en een vrouw onder een laken in zo’n typische amerikaanse slaapkamer.Je kent dat wel, met zo stierenhorens en een cowboyhoed aan de muur.De vrouw van die twee begint onder het laken geweldig te roepen:“I want you’re baby! O honey, I want you’re baby!”En dan stopt dat beweeg met die lakens. En dan krijgen we een shot van de mannenogen die boven die vrouw hangen en ook daar staat de wereld weer efkes stil. Dus dat beeld freest en ook daar weer een pijl boven die figuur en daarboven staat “Man”, wat zoveel wil zeggen als man en dan gaat het beeld verder en dan zie je dat dat  Nicolas Cage is die onder die lakens ligt en hij heeft echt een wreed bange blik in zijn ogen.Zo van;”shit, als ik nu klaar kom en dan ben ik misschien wel vader en dan wil ik niet.”

Het schijnt dat hij voor het kunnen spelen van die blik naar een hondenschool is geweest in florida waar ze een speciaal soort ras honden kweken die ook dat soort blik hebben.Je kent dat wel, zo van die jachthonden met zo wat van die kwijl uit hunnen mond en dan die blik er bij.En dan gaat de camera naar beneden en daar zien we jenefir lopez liggen.Helemaal aan ’t genieten met haar ogen toe en klaar om zwanger te worden.

En dan freest dat beeld weer en dan komt daar weer zo een  pijl boven en daar staat dan “Woman” boven en dat wil zoveel zeggen als vrouw.Dan gaat het weer verder.Jenefir Lopez doet alsof ze klaar komt.En je ziet aan de blik van Nicolas cage dat’em op de rem ga staan.Hij komt dus niet klaar.Jenefir lopez is zo happy en ze kust hem en ze zegt dat ze het geweldig vond en hij…Hij lacht zowat minzaam.De camera zoemt in op zijn tanden en het beeld wordt terug wit en we horen gekraak.Dan gaat de camera naar boven en we zien dat we op een enorme ijsvlakte zijn.En we horen dat ook aan het geluid.

We zijn Ergens op de noordpool ofzo.En al het ijs is aan het kraken. Dat heeft met die klimaatsverandering te maken , ik heb daar is iets van gelezen.  En dan zien we achter zo een ijsrots die vader en zoon ijsbeer tevoorschijn komen.En die lopen zo achter elkaar zoals alleen ijsberen dat kunnen dus waarschijnlijk zijn dat ook echt ijsberen en ook echt vader en zoon ijsbeer.Dus dat is niet gedaan met mensen in een witte pels.Nee, dit zijn echte ijsberen, dames en heren.Misschien wel amerikaans maar echt!

En dan horen we ineens een enorme knal en we zien die ijsberen naar boven kijken en daarachter is er een hele grote tsunami. Zoveel water. En dat overspoelt die ijsberen en dan zijn we terug onder water.En we voelen terug die druk van onder water.Geweldig gedaan.Allemaal water.

Dan zoemt de camera terug uit en dan zien we dat Nicolas Cage een douchke aan het pakken is. En Jenifer Lopez zit op de wc met zo’n potteke om haare pis op te vangen om daarna een test te doen om te zien of ze zwanger is of niet. Op dat moment gaat de telefoon van de Nicolas want Jenifer roept: “Ronny…”, want zo heet de Nicolas in deze film, “Ronny you’re phone is ringing!” Hij reageert niet. Hij staat nog altijd met die hondenblik onder den douche.Dus Jenifer zucht.Ze heeft daar een speciaal opleiding voor gevolgd: “zuchten en klaarkomen met jane fonda”.En ze zucht dus en knijpt haar piske af om de nicolas zijnen telefoon op te nemen.Ze geeft die telefoon van de nicolas aan hem en dan valt mij op dat zijn handen zo droog zijn terwijl ‘em juist uit den douch komt.Ge ziet hoe hij die telefoon aan zijn oor brengt en dan klinkt er een stem en die zegt: “Code red”. En weer doet hij dat met die blik. Ongelooflijk!Jenifer gaat terug op de wc zitten om haar piske in het potje te doen en op die moment begint het beeld te beven en zie je de nicolas in zijnen auto springen en freezen ze weer het beeld.

Dus ge ziet in ne frees: Jenifer Lopez met haar piske in de hoop dat ze zwanger is en ziede Nicolas Cage die gaat lopen met die blik in zijn ogen.

Dan gaan we weer onder water en we zien hoe die twee ijsberen onder water worden meegesleurd door een enorme stroming. En dan nemen ze met special effects een druppel uit die enorme stroming en dan zie je dus hoe jenefir lopez die druppel afschudt in het potje terwijl heel de wereld aan het beven is. En ze lacht want ze is natuurlijk blij dat dat gebeurt is en dan kan ze eindelijk beginnen met een staafje in dat potje te roeren om te zien welke kleur het uitslaat en om te weten of ze al of niet zwanger is. Maar dan…vlak voor ze dat potje wil dichtvijzen knallen al de vensters eruit. Je ziet die pisdruppel in de stroming verdwijnen. Want die tsunami is daar waar zij zijn. Die twee ijsberen zwemmen door de slaapkamer van Nicolas cage en Jenifer Lopez. Ge ziet die ook kijken zo van, “amai typisch amerikaanse slaapkamer.”

Je ziet dan hoe de Nicolas zich onder water vastklampt aan die ijsbeer en hoe die pels van die ijsbeer  herinneringen bij hem oproept. Dan krijgde de flashback van hoe de nicolas met zijn vader en moeder kerstmis vierde en hoe die moeder daar dan in zo ne witte pelse frak aan de christmasthree zit. Soms zou ik willen dat dat in het echte leven ook zou kunnen dat je af en toe eens terug in de tijd katapulteert, gelijk in de film. En dat je op die moment dan beslist om het helemaal anders te doen. Ik denk dat iedereen het dan ook helemaal anders zou doen. Ik toch zeker.

 Het volgende shot zie je  Nicolas Cage met een geweer door een totaal overstroomde stad lopen en hij jaagt plunderaars uit een winkel. En daar komt hij ook die kleine ijsbeer tegen.

En die kleine ijsbeer is blijkbaar zijne papa kwijt en de Nicolas wil die dan overhoop schieten maar juist voor dat hij den trekker wilt overhalen verandert hij  van gedacht en die kleine ijsbeer ziet dat en die bekijkt de Nicolas dan als zijne nieuwe pa.Die kleine ijsbeer zegt dan tegen de nicolas: “Daddy…”

Ja, dat is heel ontroerend want ze hebben daar zo violen onder gezet en dat pakt en de nicolas doet daar weer die blik.En dat is natuurlijk ook heel straf dat zo ne kleinen ijsbeer kan praten.En dan zegt de nicolas tegen die kleine ijsbeer: “I’m not you’re daddy!”En hij draait zich om en loopt weg maar die kleine ijsbeer wilt van geen wijke weten en loopt achter de nicolas en roept: “Daddy!”.En dat is zo’n heel achtervolging.Jenefir is ondertussen op een plek aangekomen waar die grote ijsbeer ook is.

En in ’t begin konden ze mekaar moeilijk vinden maar na een tijdje is er toch een wederzijdse toenadering. En dan begint Jenifer iets met die ijsbeer.Dat is wel indrukwekkend. En ik moet zeggen; ik heb daar respect voor Jenifer Lopez want zo nen ijsbeer boven op u hebben liggen en dan nog hijgen en zuchten.Jane Fonda eat you’re hart out, he!

Afin, na elke beurt met die ijsbeer doet jenifer een piske en ze geraakt zwanger van die beer en de Nicolas en die kleine ijsbeer hebben mekaar ook wel gevonden.Hoewel de nicolas altijd zegt als die kleine ijsbeer: “Daddy” roept.“I’m not you’re father.”

En die kleinen ijsbeer vond dat helemaal niet erg. En zo was iedereen toch een beetje gelukkig.

Schone film voor oudejaarsavond.

Stefan Perceval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s