brede school?

“Mijn kind gaat naar een brede school!”, riep de vrouw uit en wilde rond mijn hals springen maar aangezien mijn gezicht altijd verraad wat ik denk deed ze dat niet. “Wat is een brede school?’, vroeg een andere vrouw met een lach en een buik omdat ze net enkele dagen geleden bevallen was. Ja, dat zie ik; ik zie heel goed het verschil tussen een buik van buik of een buik die er er is omdat er net een kind heeft ingezeten. Ok, meestal hebben ze het kind vast maar toch een buik van buik is meestal stevig en een buik- van – kind is meestal blubber. Maar de meeste vrouwen verzekeren me dat blubber – van- kind ook weer weg gaat. “Mist training.”, en dan kijken ze naar hun kind alsof ze gaan wachten tot die kleine groot genoeg is om hen af te trainen. “Een brede school.” , zo ging ze verder, “Is een school waar je op je eigen merites wordt beoordeeld.”.Wacht wat moest ik me hier bij voorstellen? “Wel, als je bijvoorbeeld goed bent in cijfers geven ze je taal via cijfers maar ook omgekeerd, ze zoeken tot ze je zwaktes en sterktes gevonden hebben.” Waarom bestond dat niet in mijn tijd, een brede school.”Nu ja.”, ging ze wijfelend verder, “Als het kind een ziektebeeld heeft dan kunnen ze er niks aan doen.”.Ik wilde haar vastpakken en door elkaar schudden en roepen: “Tegenwoordig heeft elk kind een ziektebeeld! De ziektebeelden zijn de laatste tien jaar per opbod aangeboden! Ik ken kinderen die perfect normaal zijn maar die toch voor één of ander ziektebeeld in een “bijzondere” school zitten!”. Ik wilde het zeggen maar ik heb het niet gedaan omdat je niet alles kan zeggen en omdat je een school die zichzelf breed noemt op basis van de lieve dame haar uitleg uitleg heel benauwend klinkt. Ik hou mijn adem in en denk brede school. Ik laat mijn adem los en proest het uit, het is een term – misschien wel bedacht door één of ander commercieel ei- wie weet was de basisgedachte goed maar ondertussen hebben ze er zich van tussen uit gewrongen. En dat doen mensen nu eenmaal;  zich er tussen uit wringen omdat ze voelen dat hun basisgedachte een succes is en verkocht kan worden en dat is dan weer reclame.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s