Theater van het zichtbare.

Die hele onderhandeling voor de nieuwe Vlaamse regering da’s het theater van het zichtbare. Juist, dat laat niks zien en leeft van de suggestie. In het theater kan dat fijne spanningsvelden opleveren maar in het echte leven is diezelfde suggestie als een dodelijk geweer voor onze maatschappij. Maar wat is de sleutel om al onze dromen waar te maken? Kunnen we dat niet zelf? Hebben we echt een regering nodig ook al lijkt ze meer op een dictatuur? Het is wel lachen dat het Vlaams nationalisme jaren is uitgespuwd, dat het een schande was te zeggen dat je Vlaming was dat het bijna fascistisch klonk het woord Vlaming uit te spreken en dat het nu zogezegd een democratisch gezicht heeft gekregen in de vorm van een Bart Dewever…
Als  kind was ik bij het VNJ (Vlaams Nationalistische Jeugd) daar zag ik hoe die Vlaamse leeuw werd rond gedragen en las ik gedichten van Guido Gezelle en Albrecht Rodenbach maar dat mocht je nooit luidop zeggen. Een tijdje begreep ik waarom. Waarom sommige mensen dat liever stil hielden. Ookal had het dezelfde schijnheiligheid als pakweg de Paus en nu is het weer gelegaliseerd om het te zeggen. Jammer genoeg heeft die hele rechtse beweging in de jaren negentig zulk een foute connotatie meegekregen dat ik nu niet meer zuiver naar dat Vlaming zijn kan kijken. Het voelt als een gekwetste ziel met een bierbuik. Het ziet er ook zo uit. Is Vlaming zijn hetzelfde als  fascist zijn? Zijn de kiezers van Bart Dewever echt van bij het Vlaams belang en LDD weg getrokken? Als dat zo is dan schaam ik mij om Vlaming te zijn. Want binnen de kortste keren zullen er weer een aantal gekken op staan die in groep liederen zingen die ik als kind ook moest zingen en die in diezelfde groep weer leuzen zullen roepen om hun dikwijls dronken zielen te sussen. En met die leuzen dat Vlaming zijn weer tot schande maken. Want zoals Sven Gatz me tijdens een tijdens een Cultuurdebat toewierp; “ een mens maak je niet; een mens ben je.”. Die kiezers maak je niet die kiezers zijn dus…Arm Vlaanderen. Diezelfde Sven Gatz zit nu in het koppeloton voor de VLD. Ik ben niet vergeten waar hij vandaan komt en daarom geloof ik hem niet. Hij spreekt de woorden van zijn broodheren uit ambitie. Het theater van het zichtbare leeft van de suggestie, laat dat zien wat er niet is. Dat is volgens mij Vlaanderen. Dankzij de politiek.

3 Comments

 1. de zon

  ik wouw da ik iedere dag schijnen kon
  da ik zo mooi was als de zon
  ik wou da ik kon zweven door de blauwe lucht
  en ik zucht blaast de zon naar me
  in de koude lucht waai ik weg met een zucht
  en er zweefden toen aleen maar een blaadje in de lucht

  ynina.

 2. een tranenmeisje

  er was eens een meisje
  ze at een ijsje
  maar toen ging ze wandelen
  en zag ze een ketting in een vorm van een traan
  haar hart bonste net als een magneet
  ze deed de ketting aan maar ze werd toen een prinses
  ze had een tranenjurk aan allemaal van tranen
  het meisje vroeg wat gebeurt er met me ?
  het meisje was zo mooi ze schreef gedichten over haar leven
  ze schreef ,
  wat gebeurt er toch in mijn leven
  moet ik het opgeven
  mijn leven is mooi en kostbaar
  die ketting was zo speciaal maar ze mocht hem niet afgeven
  de ketting veranderden van kleur de ketting veranderden telkens van figuur
  dan werd het een hart en zij ze ik droom maar maar het was
  geen droom ze is in een verhaal een mooi verhaal
  ze zij was ik maar speciaal
  had ik maar geen tranen meer
  maar weer kreeg ze een hart haar hart vertelden iets
  hij zij dat haar hart in ijs veranderden
  ze deed de ketting uit en toen werd ze gewoon een tranenmeisje
  het meisje schreef over haar leven wat ze meemaakt met haar hart
  en ze werd toen een schrijver en een dichter en ze had haar droom waargemaakt het meisje zij ik ben het tranenmeisje
  ynina.

 3. theater in het water

  in dromen kan je veel overkomen
  in dromen droom je ook over later
  maar theater in het water
  en gesnater ik droomden over theater in het water
  dat de doeken alemaal van water was
  en ook alemaal in de klas huh wat een droom
  precies over water in het theater

  ynina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s