de geschiedenis van een koe

De geschiedenis van een koe, een geschiedenis van twaalf dagen en nachten ergens in de bergen van galicië, met kou en regen en ijs en modder, en stenen als messen en struiken als klauwen en korte rustpozen,  en gehuil en geloei, de geschiedenis van een koe die met haar kalf verdwaald was in de velden en twaalf dagen en nach­ten omsingeld was door wolven en gedwongen was zichzelf en haar jong te verdedigen, een eindeloos lange veldslag, de angst op de drempel van de dood te leven, een kring van tan­den, van opengesperde muilen, de bruuske uitvallen, de hoornstoten die niet mochten missen, moeten strijden voor zichzelf en een diertje dat zich nog niet kon weren, en ook de momenten waarop het kalf de spenen van zijn moeder zocht en langzaam zoog, terwijl de wolven naderden met platte rug en gespitste oren,

Aan het eind van die twaalf dagen werd de koe behouden gevonden, samen met haar kalf, en ze werden in triomf naar het dorp gebracht, het ging nog twee dagen door, aan het eind waarvan de koe gedood werd, omdat ze wild was geworden, omdat ze had geleerd zich te weren, omdat niemand haar meer kon bedwingen of zelfs maar in haar buurt durfde te komen, ze slachtten haar, niet de wolven die ze in twaalf dagen had overwonnen, maar de mensen die haar gered hadden, misschien de eigenaar zelf, die niet bij machte was te begrijpen dat dat voorheen zo mak­ke, vreedzame dier, toen het eenmaal geleerd had om te vechten, nooit meer zou kunnen stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s