zwarte engel/ een verslag

Op de dag van de cultuureducatie schreef  en tekende Martha Verschaffel het volgende verslag over ZWARTE ENGEL:

“In de namiddagsessie bouwde Stefan Perceval op een interessante manier verder op het idee dat al in de sessie ‘Gevaarlijk Jong’ naar voor was gekomen, namelijk het belang van het maken van theater en kunst voor én door jongeren als een vorm van kunsteducatie. Perceval beperkte zich echter niet tot een puur theoretisch betoog.

In het kader van de Dag van Cultuureducatie had hij besloten het project “De Zwarte Engel” op te zetten.

Samen met leerlingen van BuSO Zonneweelde maakte hij een voorstelling gebaseerd op de leefwereld en ideeën van jongeren. Een interessant experiment, dat uiteindelijk ook resulteerde in een krachtige en op zichzelf staande voorstelling, maar wel één waarbij het proces dat aan de voorstelling voorafging minstens even belangrijk was als het resultaat.

De thema’s ‘opstand’ en ‘identiteit’ zaten mooi verweven in allerlei elementen en aspecten van deze sessie/voorstelling. Deels in het oorspronkelijke opzet van Perceval: een voorstelling opzetten met jongeren zonder theaterervaring, die bovendien in eerste instantie weinig voeling leken te hebben met theater. Daarnaast ook in de vorm van de voorstelling, waarbij de jongeren hun wensen en frustraties letterlijk uitschreeuwden in een zelfgeschreven rapnummer. Maar vooral in de inhoud: met hun persoonlijke teksten toonden de leerlingen aan hoe ze in opstand komen tegen de identiteit die hen door de maatschappij wordt opgedrongen.

Het nagesprek met de leerlingen en Stefan Perceval liet zien hoe dit project het eigenbeeld en het zelfvertrouwen van de leerlingen had beïnvloed, maar hoe het ook de groep sterker had gemaakt. Het was een mooi voorbeeld van hoe praktijk en theorie kunnen samenvallen en elkaar versterken.” 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s