debatleider in Holland.

14 oktober van dit jaar leid ik als “buitenlander” het debat op de slotdag van het project Kunst Inclusief van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning (Hogeschool Utrecht).. Dit vormt de afsluiting van het project, dat tot doel had om de kunstparticipatie van mensen met een beperking te verbeteren.

Het belooft een gevarieerde dag te worden, met theater, muziek, film, workshops, een boekpresentatie en een slotdebat. Bij dit event worden ook de resultaten en producten van dit RAAK-project gepresenteerd. Het is bestemd voor professionals en beleidsmakers uit het werkveld van Kunst, Cultuur en Zorg en uiteraard ook voor mensen met ‘speciale wensen’.

Voor deze mensen is kunstbeoefening ook belangrijk. Helaas zijn er voor hen beperkte mogelijkheden om inclusief mee te doen met kunst. Enerzijds omdat de gevestigde kunstinstellingen niet zijn toegerust om hen te ontvangen, anderzijds omdat de meeste zorgateliers beperkte mogelijkheden hebben voor professionele kunstbegeleiding.

In 2008/2009 is in Nederland een landelijk onderzoek uitgevoerd. De gegevens daaruit zijn voorgelegd aan regionale ontwikkelwerkplaatsen of proeftuinen.  Deelnemers en professionals van zorg en kunsteducatie in Den Haag, Nijmegen en Amersfoort zijn daar innovatief mee aan de slag gegaan.

De wensen van de deelnemers zijn steeds het uitgangspunt geweest. Hoe willen zij meedoen en ontwikkelen met kunst en welke ondersteuning hebben ze nodig? Vervolgens is gekeken welke veranderingen dat vraagt van professionals en beleidsmakers van zorginstellingen, centra en andere betrokken instellingen.

Kunst Inclusief is een initiatief van Special Arts, een stichting die de kunstparticipatie van mensen met een beperking wil bevorderen. Daarnaast is samengewerkt met de lectoraten Lokale Dienstverlening vanuit klantperspectief en Innovatie van de Zorg voor Verstandelijk Gehandicapten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het project kent ook nog vele andere partners.

Programmavoorstel Special Event Talentvolle mensen met speciale wensen

Locatie: Hogeschool Utrecht Faculteit Maatschappij en Recht. Heidelberglaan 7 in Utrecht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s