de mens is geen wetenschap en dat maakt het tot kunst!

Ik werk nog steeds met de studenten van De Dageraad in Kortessem aan hun verhaal, 1 seconde. En ik geloof ook daar steeds meer en meer in kracht van de eenvoud. Nu moet ik hetzelfde geloof in eenvoud ook nog in m’n privé leven vinden en dan denk ik dat allemaal nog goed komt met me. Tegelijk reflecteer ik voor een debat aan de Vrije Universtiteit Brussel over het cultuurbeleid van de laatste jaren,hoe ik daar tegenover sta en wat mijn queeste, questions, vragen zijn bij dit beleid. En dan stel ik vast dat we soms simpelweg de mens vergeten. Omdat het ons profijt afwerpt, door aan cultuur te doen of kunst te vreten kunnen we ons zelf buitenspel zetten in deze maatschappij. We koesteren haar onder een laag van intellectueel vernis. En zie, een groot deel van onze bevolking verarmt. Ik weet niet of u soms het nieuws opzet? Ik wel. Fabrieken die sluiten, arbeiders, bedienden verliezen hun baan. En wat zie ik, kunst wordt gebruikt om afstand te scheppen.

We hebben het zelf niet door; het verschil in klasse wordt groter en groter. En ons cultureel kapitaal, want dat is zij, is ongelijk verdeeld.
Zoals ik al zei, wij profiteren er van. Alle soorten van voorkeur en smaak bepalen onze positie in de sociale ruimte.

En dan werk ik met studenten die veelal reeds veroordeeld zijn in hun toekomst. Hun plannen bevinden zich diep diep daar we – naast het aanleggen van autowegen en andere rechtstreekse prachtige projecten – belastingen voor betalen. Juist, Hun toekomst bestaat er uit dat ze een last zijn voor deze maatschappij. Nu werk ik met hen en ontdek talenten die er voordien niet waren uitgekomen. Onaangeraakt zaten ze in een hoekje te wachten. Mocht er tijd vrij komen om ieder van ons even die aandacht te schenken zodat onze “ware” talenten boven komen dan zou deze maatschappij niet hoeven te zeuren over subsidies, belastingen, fondsenwerving want dan creëren we een maatschappij waar ook die mensen een toegang krijgen tot cultuur, sterker nog, een doorbraak forceren en bijdragen tot wat cultuur is. Zo zijn ze geen last meer voor deze wereld maar een verrijking in onze analyse van de werkelijkheid.

5 Comments

 1. Sterren
  Ik zou graag sterren willen plukken
  En ik weet dat het me zou lukken
  Ik zou ze bewaren in mijn hart
  Speciaal voor jou leg ik ze apart
  Ze zouden men ogen doen stralen
  en het beste in me naar boven halen
  Daarna zou ik ze aan jou schenken
  Zolang deze sterren blijven schijnen
  Zal onze vriendschap nooit verdwijnen

 2. ik ben alergisch voor stof want ik vind je tof ik hou niet van stof want vriendschap is zo tof en een meisje zij piefde tefen mij maar toen zij ik wat zo mooi is liefde en vriendschap

 3. Als jij een roos was
  in een woestijn,
  zou ik tranen laten vallen
  om jou in leven te houden.
  Elke tran dat ik laat vallen
  is een teken van vriendschap
  voor jou van mij.

  dit gedicht gaat over vriendschap ik heb nu kou want dit is voor jou daag groetjes ynina

 4. het gouden uiltje

  ik hoor een fluitje ik zeg waarom huil je ahhhhhhhhhhh daar zijn veel uilen iedereen huilen kom mee maar oh is het een grote uil nee het is een buil ik hoorden builtje en toen zij ik het is geen echte uil het is maar het gouden uiltje

 5. Vrienden voor het leven
  Je bent een vriend op wie ik me kan verlaten.
  en grote en kleine problemen mee kan bepraten.
  Je bent een vriend op wie ik me kan bouwen.
  en al mijn geheimen kan toe vertrouwen.
  Je bent een vriend, zo zijn er niet velen,
  met wie ik vreugde en verdriet kan delen.
  Hoe het ook verder zal gaan in ons leven,
  ik hoop dat wij altijd die vriendschap
  zullen blijven geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s