ZWARTE ENGEL – 24/01/’12

Op 24 januari 2012 mag ik op uitnodiging van CANON Cultuurcel, het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media, deSingel en Cultuurnetwerk Nederland de voorstelling ZWARTE ENGEL presenteren  samen met de studenten van Buso ZONNEWEELDE uit Lommel en dit in het kader van een inspirerende studiedag, in deSingel te Antwerpen.

“Dit jaar kiezen we ervoor om cultuureducatie op de kaart te zetten onder de noemer ‘Wie ben ik? Opstand en cultuur’. We zetten een stap verder in het proces van identiteitsvorming als we het ‘kind’ in ons (moeten) achterlaten. We benaderen het volgende breekpunt in onze identiteitsontwikkeling; het moment waarop u in opstand komt tegen de waarden en normen die u als kind meekreeg. In deze periode, die u meerdere malen in uw leven kan doorlopen, wordt u bewust van uzelf en van uw veranderende lichaam en ontluikende seksualiteit en stelt u volgende vragen: ‘Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe verhoud ik me tot de ander?’. Het is een zoektocht naar ons ‘zelf’ vanuit verschillende posities, als deel van een groep, nodig om zich verbonden te voelen, maar ook als individu om zich te kunnen onderscheiden van de Ander. Cultuureducatie ontwikkelt het zelfbewustzijn, op persoonlijk, gemeenschappelijk en universeel vlak en prikkelt om hier bewust over te reflecteren.  Ook dit jaar willen we een spiegel voorhouden en inspireren om met dat proces van identiteitsontwikkeling om te gaan. We nodigen hiervoor enkele prominente denkers en doeners uit: hoogleraar Cultuur en Cognitie Barend Van Heusden, primatoloog Frans de Waal, pedagoog Pedro de Bruyckere, auteur Midas Dekkers, antropologe Marita De Sterck, auteurs Aidan Chambers en Bart Moeyaert, theatermaker Stefan Perceval, … We bieden u een gevarieerd programma vol vernieuwende visies, inspirerende praktijkvoorbeelden en boeiende verhalen!

Na dit dagprogramma sluiten we voor de tweede maal af met een artistiek avondprogramma waarin we vanuit verschillende artistieke disciplines een licht werpen op het thema ‘Wie ben ik? Opstand en Cultuur’.

Hebt u een hart voor onderwijs en cultuur? Bent u leerkracht, pedagogisch begeleider, publiekswerker, beleidsmedewerker, kunst- of cultuureducator, vormingswerker, jeugdanimator, inspecteur…? En staat u er voor open uzelf onder te dompelen in een bad van nieuwe inzichten en ontmoetingen? Gaat u graag samen met ons op zoek naar wat cultuur en onderwijs betekenen in de emotionele en intensieve periode(s) van bewustwording, reflecteren en differentiëren? Vervoeg ons dan op 24 januari en kom in opstand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s