in Vladslo

In Vladslo, achteraan op de Duitse militaire begraafplaats in het Praetbos kan je de stilte snijden, daar  zitten twee geknielde figuren op een sokkel. Zij stellen ‘Het treurende ouderpaar’ van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz voor en staan opgesteld vóór het graf van Musketier Peter Kollwitz.
Peter Kollwitz was de tweede zoon van Karl en Käthe Kollwitz. Hij sneuvelde op 18-jarige leeftijd op 23 oktober 1914.

Links knielt de vader met al zijn opgekropt mannelijk leed : met ingevallen wangen en een verbeten trek om de mond, de armen krampachtig om het lichaam geslagen en het hoofd uit de opgetrokken schouders groeiend : neerblikkend op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon Peter in het onmiddellijk bereik van zijn ogen.

Rechts knielt de moeder, Käthe Kollwitz zelf : voorovergebogen, de ogen geloken, met de rechterhand de wijde mantel dicht tegen haar wang aandrukkend : één en al innigheid, verdriet en liefde.

1 Comment

  1. Ik was al enkele keren aan het graf van de zoon van Kate Kolwitz. Soldaten kerkhoven maken op mij altijd een niet te wissen indruk en vervullen mij met weerzin en veel droefheid. Ook de dichter van The Poppy’s of Flanders ligt in de buurt begraven. (zijn naam ontsnapt). Maar ook zovele jonge onschuldige mensen.overal ter wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s