Gezjost vraag.

Door het Vredescentrum wordt in het kader van “Gezjost” aan de toeschouwers gevraagd of een vrouw -goed geïntegreerd- in België mag blijven. Sommige mensen houden het op ja of neen, anderen schrijven een heel verhaal neer. Na 9 uitverkochte voorstellingen zijn dit de tussentijdse resultaten:

– 14% heeft geen mening
- 7% vindt dat de vriendin niet in België mag/kan blijven
- 79% gunt haar alle kansen in België . Opvallend hierbij is dat de meeste mensen hierbij de taal aanhalen als motief voor een geslaagde integratie. Velen onder hen wijzen ook op het belang van werk. Een minderheid verwijst naar de liefde, die alle grenzen overwint.

Tot slot nog enkele quotes mee die toeschouwers op hun briefjes noteerden:

“Ze moet kunnen blijven, op voorwaarde dat ze integreert en mee afdraagt aan de maatschappij”- man, 47 jaar

“Natuurlijk, de wereld is er van en voor iedereen. Grenzen zijn politieke constructies. Er is op de aarde genoeg voor iedereen, maar niet voor ieders hebzucht. Delen en herverdelen dus, die welvaart.”- man, 29 jaar

“Men moet er in haar geboorteland voor zorgen dat de problemen aangepakt worden, zodat mensen niet hoeven te vluchten”- vrouw, 50 jaar

“Neen, niet iedereen kan blijven. België zit vol.” – meisje, 17 jaar

“Vreemd dat mensen kunnen/mogen beslissen of een ander mens ergens mag leven” – man, 53 jaar

1 Comment

  1. Ik ga toch maar voor de liefde!
    Gisteren nog op de VTM ‘All you need is love’ gezien; normaal zou ik doorzappen (vanwege de titel) maar zat ik daar toch maar even te janken! reden: meisje leert jongen in Turkije kennen, blijkt geen gewone vakantieliefde te zijn; ze zijn smoor op elkaar. Meisje keert terug naar België. Hebben gedurende een jaar een relatie van op afstand. Blijkt dat de jongen kanker krijgt, meisje stopt met job en gaat haar lief steunen, letterlijk ondersteunen, hoop geven, doorbijten… Jongen geneest! Maar geraakt niet naar België, krijgt geen visum.
    Na lang wachten en veel papieren zijn ze nu eindelijk bij elkaar, in België…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s