au fond, return aan de maatschappij.

gisteren sprak ik op dag van de cultuureducatie over mijn ervaringen in het onderwijsveld. Iedereen had z’n mond vol over “talentontwikkeling” en gauw merk je dat ieder z’n eigen methodes en structuren heeft om talent te ontwikkelen. Maar in de meeste gevallen blijft het een ver van mijn bed show. Een persoon komt even langs – geeft bijvoorbeeld een workshop – en verlaat het pand na enkele dagen of weken. Maar structureel verandert er niks en blijft de werking van kunst – en cultuureducatie in Vlaanderen iets zoals bloed geven; het gebeurt veelal op vrijwillige basis. Au fond blijft kunst dus iets voor een heel kleine elite en stilaan verliezen we meer en meer publiek. Waarom? Omdat het onbetaalbaar wordt en omdat de kunstensector liefst van al ook geen moeite doet om deel uit te maken van een leefwereld waarin mensen opgroeien. En daar pleit ik dat we wel deel moeten zijn van deze leefwereld. Graag zou ik willen aantonen dat je na zes jaar echt andere mensen aflevert aan de maatschappij. Creatieve mensen…zonder het alleen maar te hebben over woordjes en muziek. Mijn korte ervaringen bewijzen dat je na enkele maanden al nieuwe inzichten geeft aan mensen die dikwijls al op jonge leeftijd zijn veroordeelt in deze maatschappij. Als iemand me maar eens de kans gaf om dit aan te tonen.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s